Nu blev det en sådan snabb tårta igen. 
Nougat och hallon smak. 


Sen eftermiddag kom jag på att jag tar och gör en överasknings tårta till i morgon.  Jag började direkt med det som var möjligt just då. 
Jag hann visserligen göra bottnarna den kvällen. La dem i frysen tills nästa morgon, dagen då tårtan skulle vara färdig. 

Och äntligen så valde jag själv vad jag ville ha för fyllning i den. 
Det blev lite fusk, då tiden inte var min bästa vän. 
Men det mesta är gjort från grunden. 
Och som förra gången så hade jag knattarna hemma som skulle det ena och det andra mellan varven. 
Ja ja, det blev en tårta tillsist. 
Den hann även stå och dra in lite smaker innan den blev uppskuren. 

Tårtor har jag inte gjort många av.
Men för varje gång så finner jag det roligare och roligare. Kan hålla på hur länge som helst och greja, pilla och experimentera. Kul som attan även om denna också gjordes med kort varsel. 

Recept på min Nougat/hallon tårta: 

Nougat tårta 
Botten gjorde Jag  på " tre lika delar" metoden. 
Du tar fram tre lika stora glas.
Jag använde 5 ägg  i det ena glaset, mätte upp lika mycket socker i det andra glaset (Lika högt som äggen )
I de tredje glaset mätte jag upp 1/3 del mjöl,1/3 del  potatismjöl och 1/3 del kakao och 2tsk bakpulver. 
Rör om ordentligt så att bakpulver och mjölblandningen är väl blandad. 
Detta är då för chokladbotten. 

Blanda ner ägg och socker glasen i en bunke.
Vispa tills det blir luftigt och poröst. 
Häll i mjölglaset och blanda väl till en fin smet. 

Häll smeten i en smord och bröad form 22-24 cm och grädda i nedre ugnen 175 grader ( förvärmd ugn ) ca 40-45 min.
Känn med en provsticka så att den är gräddad rätt igenom. 
Låt sedan svalna helt innan du delar den i tre delar. 

Hallonmousse 
Jag köpte ekströms hallonmousse
Tillred enligt förpackning blandade i första skedet av tillagningen även in 1msk marsan pulver. 

Marängsmör kräm med nougat smak. 
1 pkt Odense nougat 250g
5 stora ägg (vitor ) ( 130-150g) 
1tsk vanilj socker
2,5 dl socker
400g osaltat smör. 

Smält nougaten och låt den svalna tills den är ljummen.
Tärna smöret i mindre kuber.
Det är viktigt att smöret är rumstempererat. 

Lägg vitorna och socker i en ren metall skål. 
Lägg skålen över ett vattenbad. 
(Botten på din metall skål ska inte nudda vattnet) 
Värm äggvitor-socker tills alla socker kristallerna har lösts upp. 
Vispa mellan varven och se till att få bort alla sockerkristaller som fastnar runt kanterna på skålen när du rör om. 

När sockerkristallerna är upplösta, häller du över de varma äggvitorna i din mixer skål. Jag använde min köks maskin men det går bra med elvisp också. 
Vispa sedan äggvitorna. Börja på medel hastighet och höj efter en liten stund.
Vispa tills marängen bildar toppar och skålens botten känns ljummen på utsidan. 
Börja sedan lägga in en kub smör i taget.
Räkna gärna till 10 mellan varje kub du sätter in. 
Fortsätt så tills smöret är slut.
Tillsätt sedan en tsk vaniljsocker och 
och där efter chokladen. 
Fortsätt vispa tills chokladen är väl blandad och marängsmörkrämen är len och fin. 

Fyll sedan tårtan.
Lägg en choklad botten på ett fat.
Bred på ett lager av nougat krämen.
Sätt nästa botten över.
Bre på hallon moussen.
Lägg sista choklad botten överst.
Bred sedan ett tunnare lager över hela tårtan och ställ in den i kylen ett tag. 

När första lagret har stelnat lite brer du på andra lagret och spacklar tårtan jämn och fin. 

Till korgen använde jag :
Smörkräm 
250 g smör 
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker 
I msk hett vatten

Vispa smöret riktigt vitt och flyffigt.
Tillsätt florsocker, vaniljsocker och varmt vatten. 
Vispa till smeten är jämn och fin.

Jag delade upp smörkrämen i två skålar. Till den bruna färgen hade jag mindre smörkräm  i skålen. I den skålen tillsatte 2-3msk kakao och vispade så det blev jämt och resten behöll jag som det var. 
Till korgen använde jag wiltons tyllar.
Brunt mönster = tyll 47
Vit mönster = tyll 32

Till rosorna använde jag ganche
Som jag gjorde på 2 dl grädde och 100g mörk choklad. 
Värm grädde i en kastrull.
Det ska bli riktigt varmt men får inte börja koka.
Ta av från kastrullen, bryt chokladen i bitar och sätt in i grädden. 
Blanda väl tills utan är jämn och fin. 
Låt sedan svalna en liten stund på spisen och där efter ska ganachen in i kylskåpet tills den stelnar helt. 
Lägg ganachen sedan i spritspåse och spritsa ut rosorna. 
Jag använde Wiltons 2 D tyll till rosorna. 
Vill du ha ganachen lite fluffigare kan du vispa upp den innan du sätter  den i sprits påse. 

Kan vara bra att göra ganachen dagen innan eller innan du börjar med tårtan då det tar ett par timmar för den att stelna.